3.6.3 Actuele ontwikkelingen
Hieronder vindt u een toelichting op de verbonden partijen waarbij in 2022 sprake was van majeure ontwikkelingen en/of risico’s.
Stadsbank
De Stadsbank is in 2022 gestart met het vormgeven van een nieuw dienstverleningsmodel en bijbehorend financieringsmodel. Er is een uitdrukkelijke wens om de dienstverlening te verbeteren, onder andere door beter aan te sluiten bij de lokale dienstverlening van 22 gemeenten, maar ook om versnelling in de processen te verkrijgen. In juli 2022 heeft het Algemeen Bestuur de Strategische Agenda vastgesteld. Vanuit dit toekomstprofiel zijn voor de uitwerking van de nieuwe dienstverlening en de bekostiging de ontwikkelopgaven Klantreis 2023 geformuleerd. De meerwaarde en impact van de klantreis 2023 is echter nog lastig meetbaar. Met de klantreis beoogt de Stadsbank meer klanten duurzaam financieel redzaam te maken.
Twence
Ook in 2022 heeft Almelo zich ingezet om het eigenaarschap van deze verbonden partij te beëindigen, conform de wens van de gemeenteraad van Almelo uit 2015. Deze wens heeft de raad tijdens de begrotingsbehandeling in november nogmaals bevestigd. In 2022 is, na een bemiddeling van de heer Staal (oud-Commissaris van de Koning), door alle aandeelhouders en het bedrijf besloten tot een proces van aan- en verkoop van de aandelen van Almelo, Oldenzaal en Twenterand. Dit proces is nog gaande. Door AVR is afgelopen jaar een bodemprocedure aangespannen tegen Twence en alle aandeelhouders. De claim van AVR gaat over de vraag of aandeelhoudende gemeenten hun huishoudelijke afval al dan niet via een aanbesteding moeten laten verwerken. Op 1 februari 2023 heeft de rechter de claims van AVR afgewezen, onbekend is of AVR tegen deze uitspraak in beroep gaat.
Ontplooj
De gemeente Almelo heeft samen met de gemeenten, Twenterand, Wierden en Tubbergen stichting Ontplooj in het leven geroepen. Ontplooj zorgt voor de uitvoering van de Wsw en onderdelen van de Participatiewet door mensen te begeleiden naar en tijdens gesubsidieerde arbeid, de werkgeverstaken voor de gemeenten uit te voeren en contracten te sluiten met inleners/afnemers van gesubsidieerde arbeid. Daarnaast draagt Ontplooj zorg voor trajecten voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, met het oog op toekomstige inpassing op (gesubsidieerde) arbeid. De gemeenten Almelo, Twenterand, Wierden en Tubbergen maken gebruik van de diensten van Ontplooj door een dienstverlenings-overeenkomst af te sluiten. Om haar taak uit te kunnen voeren heeft Ontplooj het alleenrecht op de uitvoering van de Wsw voor de deelnemende gemeenten gekregen.