Paragrafen

Wet open overheid

3.11.3 Wat hebben we gedaan?

Op 26 april 2022 heeft het college besloten het beleidsniveau waarop de Woo wordt uitgevoerd vast te stellen op ‘basis’, zodat op het juiste moment aan de eisen wordt voldaan en waar mogelijk eerder zoals de Woo ook bepleit (BW-9189). Het college maakt de collegeagenda openbaar en de verplichte Woo-contactpersoon voor informatieverzoeken is aangewezen en zichtbaar via de website. De openbaarheidsparagraaf is ontwikkeld en integraal vastgesteld door de raad in de Programmabegroting 2023.

De Woo is ontrafeld in:

  • Openbaar maken uit eigen beweging (actief openbaar maken)
  • Openbaar maken op verzoek (passief openbaar maken)
  • Informatiehuishouding op orde
  • Organisatorische eisen

Actief Openbaar maken
De Woo geeft aan dat er in 11 informatiecategorieën documenten openbaar moeten worden gemaakt uit eigen beweging (actief openbaar maken). Deze categorieën zijn geïnventariseerd en weergegeven in onderstaande overzicht. De kolom ‘Openbaar Almelo site’ geeft aan of de betreffende informatie al op onze website openbaar wordt gemaakt. In de laatste kolom staat welke categorieën of onderdelen al openbaar worden gemaakt in het kader van de Wet elektronische publicaties (Wep) op de website overheid.nl, via openraadsinformatie.nl(ORI), of de website van de pilot voor de Woo.

Nieuw in 2022 is publicatie van de collegeagenda. Collegevoorstellen en -besluitenlijsten werden al langer openbaar gemaakt. Het landelijke platform open overheidsinformatie (PLOOI) is in 2022 stopgezet omdat het te complex en niet duurzaam is. Daarvoor in de plaats komt vooralsnog een verwijsindex met een zoekfunctie, zodat bestuursorganen openbaar te maken documenten op hun eigen platform/website volgens de duurzaamheids- en toegankelijkheidseisen kunnen plaatsen. De ontsluiting van documenten gaat via een koppeling naar een landelijke zoekfunctie plaatsvinden.

Openbaar maken uit eigen beweging

Informatiecategorie

Art. 3.3
Lid-deel

Wat

Openbaar
Almelo site1

Openbaar
Landelijk
Wep2, ORI3, plan '234

1 Wet- en regelgeving

1.a en b

Algemeen verbindende voorschriften en besluiten

Ja

Ja Wep-ORI

1.c

Ontwerp regelgeving met adviesaanvraag en advies

Ja

Ja ORI

2 Organisatiegegevens

1.d

Inzicht organisatie met taken en bevoegdheden

Ja

Ja Wep

1.e

Bereikbaarheid organisatie en hoe informatie te krijgen

Ja

Ja ORI, plan '23

3 Raadsstukken

2.a

Ingekomen stukken raad, geen individuele gevallen

Ja

Ja ORI

2.c

Openbare vergaderstukken, verslagen raad en organen

Ja

Ja ORI

4 Bestuursstukken

2.d

Openbare agenda’s en besluiten(lijsten) college B&W

Ja

Ja ORI

5 Adviezen van adviescolleges

2.e

Adviezen met adviesaanvragen

Nee, tenzij bij besluit

Dan ORI

6 Convenanten

2.f

Convenanten van bestuursorgaan met andere partij

Plan '23

Plan '23

7 Jaarplannen en -verslagen

2.g

Jaarplannen en jaarverslagen van bestuursorganen

Ja

Ja ORI

8 Woo-verzoeken

2.i

Schriftelijke verzoeken, beslissingen en verstrekte informatie

Start 2022

ORI, Plan '23

9 Onderzoeken

2.j

Op verzoek bestuursorgaan gemaakte onderzoeksrapporten

Nee, tenzij bij besluit of reken-kamer

Dan ORI

10 Beschikkingen

2.k

Beschikkingen volgens de Algemene wet bestuursrecht

Nee

o.a. Wep

2.h

Verplichtingen tot subsidies, tenzij met een beschikking

Globaal

o.a. Wep

11 Klachten

2.l

Schriftelijke oordelen in klachtprocedures als bedoeld in titel 9.1 van de Algemene wet bestuursrecht

Nee

Nee

  1. Openbaar Almelo site = via de website van de gemeente, er wordt gewerkt aan digitale toegankelijkheid voor visuele beperking.
  2. Wep = Wet elektronische publicaties, via Overheid.nl en aparte software en handelingen.
  3. ORI = openraadsinformatie.nl de pilot voor openbaarmaking voor de Woo, ca. 265 gemeenten aangesloten (tijdelijk uit de lucht vanwege nieuwe aanbesteding tot juli 2023, daarna tot nieuwe centrale vindplaats.)
  4. Planning openbaar landelijk = voorzien voor 2023 maar nog niet definitief. PLOOI is per 23 december 2022 stopgezet. Vooralsnog voldoet eigen website van de gemeente die via een verwijsindex met een zoekfunctie, landelijk kan worden ontsloten.

Openbaar maken op verzoek
Nadat het werkproces in 2022 is herzien, waarin een rol is opgenomen voor de Woo-contactpersoon, de Woo-coördinator en de Woo-behandelaren, zal vanaf 2023 adequate informatie over het al dan niet behandelen van Woo-verzoeken binnen de daarvoor geldende termijn beschikbaar komen. De wettelijke termijn kan zijn, binnen 4 weken, binnen 6 weken vanwege uitstel, of de termijn die is afgesproken met Woo-verzoeker. Dit maakt het lastig om te registeren. Er is begonnen dit openbaar te maken via de gemeentelijke website en in de openbare beschikking op het Woo-verzoek staat het verwoord. Hiervoor zijn modelbrieven ontwikkeld. Onderstaande overzicht laat zien dat er in 2022 in totaal 40 Wob/Woo verzoeken zijn ontvangen. Hoeveel daarvan er binnen de wettelijke termijn zijn behandeld wordt nog onderzocht evenals of er contact is opgenomen met de verzoeker. Dat wordt nu wel vastgelegd. De percentages vertonen de verwachting van het Rijk.

Passieve openbaarmaking

Woo-verzoeken
Inwerkingtreding 1 mei 2022

Gemeente Almelo, jaarlijks

Half jaar na inwerking- treding Woo

Een jaar na inwerking- treding Woo

Twee jaar na inwerking- treding Woo

Vijf jaar na inwerking- treding Woo

Aantal Wob/Woo-verzoeken ontvangen jaarlijks

40

Behandeld door gemeenten binnen de in de wet gestelde beslistermijn, in %

In onderzoek

50%

60%

80%

100%

Het aantal waarbij contact is met verzoeker over precisering, prioritering en behandeltermijn, schriftelijk bevestigen, in %
(bij omvangrijk en/of complex verzoek art. 4.2a)

Nog niet geregistreerd
Wel verdaging

10%

20%

40%

50%

De Woo-contactpersoon zorgt in de eerste plaats dat de informatieverzoeker zo snel mogelijk de gewenste informatie krijgt, mits deze al openbaar is. Als de informatie nog niet openbaar is dan kan deze informatie via een Woo-verzoek worden opgevraagd, en afhankelijk van het verzoek en eventueel van toepassing zijn de uitzonderingsgronden, worden geleverd. Via een digitale aanvraag op de website kan sinds kort het Woo-verzoek worden ingediend. Het aantal Woo-verzoeken waarbij contact is opgenomen met verzoeker, is in lijn met de Woo als indicator in bovenstaande tabel toegevoegd. De zogenaamde informele aanpak past bij de menselijke maat en leidt tot lagere afhandelingskosten, snellere doorlooptijden en een grotere tevredenheid.

Informatiehuishouding op orde
Dankzij digitalisering is iedere medewerker zelf 'postkamer' geworden van documenten, ook wel informatieobjecten. Deze documenten zijn steeds diverser. Gedacht kan worden aan teksten, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld geo-informatie, 3D-bestanden en appberichten. Dit brengt een nieuwe opgave met zich mee om deze documenten volgens de geldende eisen duurzaam toegankelijk te houden. Dit is in ontwikkeling. Ook moeten documenten digitaal toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking als deze openbaar worden. Het transitieproces vraagt aanpassing van werkprocessen, functies en rollen over de volle breedte van de organisatie. Dat wordt stapsgewijs in beeld gebracht per categorie, zodat de documenten voor openbaarmaking geschikt zijn. Aandacht voor het aanpassen van sjablonen is nodig, zodat aanvragers en leveranciers weten wat er openbaar wordt gemaakt en dat daarvoor ook toestemming wordt verleend. Voor de Woo-verzoeken is dat vastgelegd in de Werkwijze Woo-verzoek en zijn sjablonen ontwikkeld voor de aanvraag en de beschikking voor de beantwoording.

Bij het opstellen van de openbaarheidsparagraaf voor de begroting 2023 is geïnventariseerd welke criteria uit het Woo-Meerjarenplan van de VNG voor het onderdeel 'informatiehuishouding op orde’ van belang zijn. Deze zijn opgenomen in onderstaande overzicht. In de kolom 'Gemeente Almelo Plan:' staat het jaar waarin wordt verwacht dat de uitvoering wordt afgerond. In 2022 is aandacht besteed aan chatverkeer: ''chat met beleid en niet over beleid". Dat moet worden vastgelegd voor het college en topfunctionarissen en in 2023 zal dit nader moeten worden vastgelegd. Het laatste advies daarover is 19 januari 2023 uitgebracht door het Adviescollege openbaarheid en informatiehuishouding. De percentages in het overzicht bij de laatste vier kolommen zijn de landelijke verwachtingen over de implementatie in percentages ten opzichte van alle Nederlandse gemeenten. In het kader van het interbestuurlijk toezicht houdt de provincie toezicht op de uitvoering van de Archiefwet (RAAD-7168).

Informatiehuishouding op orde

Eis aan informatiehuishouding
Inwerkingtreding 1 mei 2022

Gemeente Almelo
Plan:

Half jaar na inwerking- treding Woo

Een jaar na inwerking- treding Woo

Twee jaar na inwerking- treding Woo

Vijf jaar na inwerking- treding Woo

Iedere gemeente heeft de beschikking over of is aangesloten op een e-depotvoorziening

Regionaal e-depot Plan 2024

5%

10%

30%
Plan 2024

100%

Binnen de applicaties zijn selectielijsten geïmplementeerd
Aantal applicaties X, aantal selectielijsten Y

Plan 2025

10%

20%

50%

75%
Plan 2025

Iedere gemeente heeft beheer georganiseerd op emailarchivering

Plan 2023

5%

10%
Plan 2023

30%

100%

Iedere gemeente heeft beheer georganiseerd op tekstberichten

Plan 2023

5%

10%
Plan 2023

30%

100%

Iedere gemeente heeft een informatiebeheerplan (minimaal: inzicht in werkprocessen, proceseigenaar, in welke applicaties welke data/documenten staan, hoe het beheer is geregeld)

Plan 2024

10%

25%

50%
Plan 2024

80%

Iedere gemeente hanteert een kwaliteitssysteem voor het informatiebeheer, zoals vastgelegd in artikel 16 van de Archiefregeling

Plan 20251

10%

50%

75%
Plan 2025

90%

Iedere gemeente heeft een metagegevensschema vastgelegd en aan elk blijvend te bewaren informatie- object metagegevens gekoppeld (ook alles dat openbaar is)

Plan 2026

30%

40%

75%
Plan 2026

90%

  1. Hoewel dit kwaliteitssysteem voor het informatiebeheer is gepland voor 2025, is dit waarschijnlijk in het 2de kwartaal 2023 gereed.

De organisatorische eisen
De paragraaf Wet open overhead in onze begroting en jaarstukken dient mede als plan van aanpak voor de implementatie van de Woo en is gedeeld in diverse samenwerkingsverbanden zoals de regio Twente en via de VNG Woo-fora. Deze samenwerking met andere gemeenten, de Twentse Woo-projectleiders, de VNG en het Rijk werpt zijn vruchten af. De benodigde cultuurverandering bij gemeenten, waarbij het uitgangspunt is dat veel documenten uit eigen beweging openbaar worden gemaakt, vindt stapsgewijs plaats. Intern wordt er gecommuniceerd via onder andere NieuwsNet, de nieuwsbrief en een chatgroep.  Ook is gewerkt aan het ontwikkelen van een e-learning gericht op de Woo en is er geïnvesteerd in anonimiseringssoftware om documenten AVG-proof te maken.

Het ‘Woo-Meerjarenplan (VNG 22-2-2022)’ monitort via prestatie-indicatoren de score op het onderdeel organisatorische eisen. De percentages geven net als bij het voorgaande overzicht de landelijke verwachting weer van alle gemeenten op die onderdelen. Aangezien het landelijke platform PLOOI is stopgezet wordt vooralsnog de eigen website van belang voor het openbaar maken waarvoor nu iBabs wordt gebruikt. De vindbaarheid van de documenten is gediend bij een geavanceerde zoekfunctie die is aanbesteed.

De organisatorische eisen

Eis aan organisatie Woo-implementatie
Inwerkingtreding 1 mei 2022

Gemeente Almelo
2022

Half jaar na inwerking- treding Woo

Een jaar na inwerking- treding Woo

Twee jaar na inwerking- treding Woo

Gemeenten zijn organisatorisch aangesloten op PLOOI, dat wordt vooralsnog een verwijsindex met een zoekfunctie, eigen website belangrijk

Op ORI1 en via Wep2

Onbekend

Onbekend

Onbekend

Gemeenten zijn organisatorisch aangesloten op PLOOI ten aanzien van vier categorieën:

  • Organisatiegegevens Art. 3.3 lid 1.e
  • Raadsstukken Artikel 3.3 lid 2.c
  • Convenanten Artikel 3.3 lid 2.f
  • Woo-verzoeken Artikel 3.3 lid 2.i

Medio 2023

Gemeenten hebben een verantwoordelijke c.q. projectleider voor de implementatie Woo

Start 2022

10%

20%

50%

Gemeenten hebben een projectplan om de Woo te implementeren

Ja in 2022

40%

60%

80%

  1. ORI = openraadsinformatie.nl de pilot voor openbaarmaking voor de Woo, ca. 265 gemeenten aangesloten (tijdelijk uit de lucht vanwege nieuwe aanbesteding tot juli 2023, daarna tot nieuwe centrale vindplaats.
  2. Wep = Wet elektronische publicaties, via Overheid.nl en aparte software en handelingen.
Deze pagina is gebouwd op 10/30/2023 13:44:47 met de export van 10/30/2023 13:39:59