Paragrafen

Wijksturing

3.9.2 Wat hebben we bereikt?

Wijksturing gaat over het behalen van resultaten in de wijken vanuit de vraag en belevingswereld van onze inwoners. Wijksturing gaat ook over inwoners die zelf bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving in hun wijk. De stip op de horizon luidt: ‘Almelo is een levendige en vitale stad waar het volgens bewoners en ondernemers, fijn wonen, werken en verblijven is.’

Deze visie is vertaald naar strategische doelstellingen die geldt voor elke wijk/dorp:

  1. De basis (meer) op orde;
  2. Vergroten van het vertrouwen tussen bewoners, ondernemers, organisaties en overheid;
  3. Sociaal leefbare wijk/dorp;
  4. Ruimtelijk toekomstbestendige wijk/dorp;

Aan deze doelstelling wordt gewerkt door middel van de wijkopgaven.

  1. De basis (meer) op orde (schoon, heel, veilig):

Bereikte resultaten in 2022:
In de binnenstad werd jeugdoverlast aangepakt. Op verschillende plekken in de stad werden maatregelen genomen tegen parkeer- en verkeersoverlast, zoals aan de Vriezenveenseweg en in Achter de Molen. Signalen van illegale kamerwoning werden doorgegeven waarna hierop gehandhaafd werd. In verschillende wijken zijn projecten opgezet en bewonersinitiatieven aangejaagd en gefaciliteerd om de basis (meer) op orde te krijgen. In vijf wijken namen kinderen deel aan het ‘zakgeld voor zwerfvuil’-project. Ze ruimden zwerfafval op in hun eigen wijk en leerden dat het hebben van een spaardoel loont.

  1. Vergroten van vertrouwen tussen bewoners, ondernemers, organisaties en overheid vergroten

Bereikte resultaten in 2022:
Het behalen van resultaten in de wijken vanuit de vraag en belevingswereld van onze inwoners vraagt om vertrouwen tussen de gemeente en haar inwoners, maar ook tussen de gemeente en alle andere partners in de wijken.

Op verschillende plekken in de stad is dit vertrouwen tussen inwoners en gemeente vergroot. In meerdere buurten en in de dorpen is samen met inwoners(organisaties) gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid van de buurt of dorp. De wijkregisseur heeft hierin een aanjagende en verbindende rol.
Dorpscoöperatie Aadorp stelde bijvoorbeeld een DorpsAmbitiePlan op. Samen met hen verkennen we hoe we de ambities uit dit plan samen kunnen realiseren. Bewoner van de Hofkampstraat wilden hun straat vergroenen. Ook wordt er in de straat vaak te hard gereden. Samen met hen is een plan gemaakt voor een groene en autoluwe straat. De uitvoering van het plan is gestart in december 2022 en gereed in het eerste kwartaal 2023. In Achter de Molen werkten bewoners, ondernemers en gemeente samen om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren: bewoners en ondernemers ruimen zelf zwerfafval op, zij bedachten samen met gemeente oplossingen voor de verkeer- en parkeeroverlast, dachten mee over de aanleg van de F35 in de Ambtstraat en worden betrokken bij de ontwikkeling van de Spoorzone.

De samenwerking tussen gemeente en woningcorporaties Beter Wonen en Sint Joseph is verbeterd. Samen zijn wijkanalyses opgesteld. Deze geven per wijk en dorp inzicht in de thema’s die er spelen. De wijkanalyses zijn vastgesteld door het college en de besturen van de woningcorporaties. Deze samenwerking gaat door in ‘samenwerken aan veerkrachtige wijken’ (onderdeel prestatieafspraken) waarbij we samen wijkopgaven opstellen voor de wijken en dorpen. Verder werken we samen aan de doorontwikkeling van het wijkkompas.

  1. Sociaal leefbare wijk/dorp

Bereikte resultaten in 2022:
Het eigenaarschap en de betrokkenheid van inwoners bij hun eigen buurt, wijk of dorp werd vergroot door het ondersteunen van bewonersinitiatieven. De sociale cohesie en leefbaarheid in de wijken is verbeterd doordat veel bewonersinitiatieven betrekking hadden op het creëren van nieuwe ontmoetingsplekken of sociale activiteiten. Er zijn 59 bewonersinitiatieven gerealiseerd met hulp van de gemeente. Bewoners van De Riet realiseerden een hondenlosloopren aan de Steffensweg, in het Schelfhorstpark bliezen inwoners de pluktuin nieuw leven in en aan het Lateraalkanaal openden bewoners een voedselbos. Inwoners organiseren vaak zelf de participatie om aan te tonen dat er draagvlak is voor het initiatief.

  1. Ruimtelijk toekomstbestendige wijk/dorp:

Bereikte resultaten in 2022:
Op verschillende plekken werd ingezet op klimaatadaptatie in de woonomgeving. In meerdere wijken legden bewoners bijvoorbeeld geveltuintjes aan. Samen met bewoners van het Flevoplantsoen werd een plan gemaakt voor een nieuwe, groenere en klimaatadaptieve inrichting van het (versteende) plein in de straat. Dit plan wordt in 2023 uitgevoerd. In maart organiseerden we in de Hofkampstraat samen met bewoners een tegelwipdag: bewoners verwijderde tegels, koppelden hemelwater af, plaatsten regentonnen en vergroenden daken.

In de wijken werden speelplekken vernieuwd en nieuwe plekken om te sporten en bewegen in de openbare ruimte gerealiseerd. Op meerdere plekken dachten bewoners mee over de plek en kozen zij welk (speel)toestel geplaatst werd. De wijkregisseur en wijkondersteuner hielpen bij het vormgeven van het participatieproces.

In het Nijrees is de eerste inclusieve speeltuin in Almelo gerealiseerd. In deze speeltuin kunnen kinderen met en zonder beperking samen spelen. De speeltuin is aangelegd op initiatief van een moeder uit de wijk. Deze is gefinancierd met middelen vanuit de gemeente en met door de initiatiefnemer aangevraagde subsidies. De initiatiefneemster heeft hiervoor Stichting Jirah opgericht. Deze stichting wil zich ook inzetten om op andere plekken in Almelo inclusieve speeltuinen te realiseren.

Deze pagina is gebouwd op 10/30/2023 13:44:47 met de export van 10/30/2023 13:39:59