Paragrafen

Wijksturing

3.9.3 Wat hebben we gedaan?

Hieronder wordt per doel beschreven welke activiteiten, projecten en initiatieven er onder andere hebben plaatsgevonden in 2022. Naast de activiteiten en projecten in de wijken is ook gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van wijksturing binnen de organisatie.

1. De basis is op orde
Uitvoering in 2022:
In de binnenstad werd een integrale aanpak opgezet om jeugdoverlast aan te pakken. De wijkregisseur bracht verschillende partners zoals Politie, jongerenwerk, boa’s en collega’s van team Veiligheid bij elkaar om te komen tot een gezamenlijke aanpak. Er is onder andere een jeugdsoos gestart in wijkcentrum ’t Dok. Dit heeft erin ertoe bijgedragen dat de overlast is afgenomen.

De wijkregisseur bedacht samen met bewoners en medewerkers van de gemeente een oplossing om (illegaal) stoepparkeren aan de Vriezenveenseweg tegen te gaan. Dit heeft geleid tot het plaatsen van bloembakken, die nu worden onderhouden door de bewoners zelf.

In het gebied Achter de Molen organiseerde de wijkregisseur sessies met bewoners, ondernemers, een gemeentelijke verkeerskundige, Politie en boa’s om parkeer- en verkeersoverlast te beperken. In 2022 zijn onder andere 'biggenruggen' geplaatst om parkeren in de bochten tegen te gaan. Daarnaast zijn drempels geplaatst en is de maximumsnelheid in het gebied teruggebracht van 50 naar 30-km per uur. In 2023 wordt samen met de bewoners en ondernemers geëvalueerd of de maatregelen het gewenste effect hebben.

Sinds het najaar van 2022 doen we voor de wijk Ossenkoppelerhoek mee aan een leertraject van Platform31 en Movisie: ‘de gemengde wijk als tussenstap naar de inclusieve wijk’. De opbrengsten van dit leertraject en het daarin gebruikte proces gebruiken we voor het opstellen van de wijkopgaven 2023-2026.

2. Vergroten van vertrouwen tussen bewoners, ondernemers, organisaties en overheid vergroten
Uitvoering in 2022:
De wijkregisseur en wijkondersteuner waren regelmatig in de wijk aanwezig en aanspreekbaar voor onze inwoners.

Bewoners van Achter de Molen, Westerdok en Kerkelanden worden in de beginfase betrokken bij de ontwikkeling van de Spoorzone. Op 16 december is samen met een groep bewoners uit de drie gebieden door het gebied gelopen en vertelden de bewoners wat zij belangrijk vinden. De input van bewoners wordt meegenomen in het verdere traject. Bewoners gaven na de tocht door de gebieden aan dat zij meer vertrouwen hebben gekregen in het proces. In 2023 wordt de participatie verder vormgegeven.

In het Schelfhorstpark organiseerden we samen met bewoners en partners (Avedan en Sportbedrijf) het Move-it festival. Voor volwassenen en kinderen waren er sport- en muziekclinics. Uit eerdere gesprekken met bewoners zijn vier ideeën ontstaan om het Schelfhorstpark mooier te maken. Tijdens het Move-it festival stemden bewoners met een waardebon van 7,50 euro op het idee dat zij het beste vinden. Eén van deze ideeën – begeleide sport in het park – is inmiddels gestart.

In de zomer is gestart met de bouw van een nieuwe supermarkt in winkelcentrum De Gors. Met omwonenden is gesproken over een nieuwe inrichting van het naastgelegen veld en een goede plek voor een te verplaatsen kunstwerk. Ideeën waarover gesproken wordt zijn bijvoorbeeld een beweegtuin of een hondenspeelveld.

In 2022 is gestart met de verkenning van hoe we de betrokkenheid van bewoners bij hun eigen wijk of dorp kunnen vergroten. Hiervoor spraken we met interne en externe partners en andere gemeenten. De eerste gesprekken met enkele wijk- en dorpsraden hebben plaatsgevonden. In 2023 continueren we de verkenning en zetten we concrete stappen om te komen tot nieuwe middelen om bewonersparticipatie te stimuleren en faciliteren.

Veel inwoners hebben zich dit jaar ingezet voor hun wijk, buurt of dorp. Bijvoorbeeld door het opstarten van een bewonersinitiatief. Om onze waardering vanuit de gemeente te laten blijken, ontvingen ruim driehonderd actieve inwoners rond de kerstdagen een eindejaarsattentie van de gemeente.

3. Sociaal leefbare wijk/dorp
Uitvoering in 2022:
In de Schelfhorst is op initiatief van bewoners een burgeronderzoek uitgevoerd naar wat bewoners nodig hebben om gezond, gelukken en veilig ouder te worden in de wijk. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onder andere ouderorganisatie COSBO Almelo, GGD Twente, ROC van Twente, Saxion, Universiteit Twente en de gemeente. Uit het onderzoek zijn verschillende ideeën gekomen die we samen met wijkbewoners uitwerken, zoals een motorriekroute, inloopspreekuur, (kruiden)tuin en voedselbos.

In de Westeres organiseerde een grote groep vrijwilligers samen met wijkcentrum ‘t Dok in de zomervakantie en zomerspelweek. Zij werden geholpen door de wijkondersteuner en kinder- en jongerenwerkers van Avedan Welzijn. Ruim 30 kinderen en een flink aantal moeders hebben een week lang veel plezier beleefd. In het Windmolenbroek organiseerde ’t Noaberhuus een burendag met lokale muziekoptredens, pannenkoeken, spelletjes, een boekenmarkt, klimwand en meer. De wijkregisseur en wijkondersteuner faciliteerden ’t Noaberhuus hierbij. Ook waren we als gemeente aanwezig met een kraampje waar we veel input kregen van bewoners over speelplekken en aardgasvrij Windmolenbroek.

In de Boomsplaats zou gestart worden met een buurt-/wijkaanpak volgens de ABCD-methode in samenwerking met woningcoöperatie Sint Joseph en Avedan Welzijn. In juni is hier samen met bewoners een straatspeeldag georganiseerd en zijn de eerste contacten in de buurt gelegd. Door een langdurig ziekteproces bij de cruciale wijkfunctionaris die niet adequaat kon worden vervangen, kon de aanpak in 2022 niet verder vormgegeven worden. Desondanks gaat de buurtaanpak in 2023 alsnog starten.    

4. Ruimtelijk toekomstbestendige wijk/dorp:
Uitvoering in 2022:
In Bornerbroek heeft Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek samen met de gemeente een woonbehoefteonderzoek uit laten voeren. Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek denkt daarnaast samen met de inwoners van het dorp ook na over de toekomst van het maatschappelijke vastgoed (dorpshuis, kerk, sporthal, sportvelden, etc.) in het dorp. De wijkregisseur neemt deel in de stuurgroep en adviseert waar nodig.

In Aadorp hebben de wijkregisseur en wijkwethouder samen met Dorpscoöperatie Aadorp afspraken gemaakt over het realiseren van een speel- en beweegbos (zoals beschreven in het DorpsAmbitiePlan) naast de te herontwikkelen woningen in het voormalige schoolgebouw in de Acacialaan. Het participatieproces wordt samen vormgegeven.

In december organiseerden we in De Riet een straatactie en werd in de Iris- en Anjelierstraat deur-aan-deur aangebeld om met bewoners in gesprek te gaan over woningverbetering en -verduurzaming. In totaal zijn er 28 pakketten met energiebesparende maatregelen uitgedeeld. Vijftien mensen planden een vervolgafspraak in met de bouwadviseur voor een gratis en onafhankelijk bouwadvies.

Rondom winkelcentrum Schelfhorst werd de groenstrook nabij de Havezatheflat opnieuw ingericht. Dit deden we samen met woningcoöperatie Sint Joseph en bewoners. De groenstrook is ingericht volgens het vasteplantenconcept GreentoColour waardoor de uitstraling van dit gedeelte van de openbare ruimte erg verbeterd is.

Deze pagina is gebouwd op 10/30/2023 13:44:47 met de export van 10/30/2023 13:39:59