2.1.6.1 Wat hebben we bereikt?
In programma Nieuwstraatkwartier werken bewoners, ondernemers, Beter Wonen, Cogas/Coteq, Waterschap Vechtstromen, Avedan, de Provincie Overijssel en de gemeente Almelo samen. Waar in de tekst wordt gesproken over ‘we’ bedoelen we het programma Nieuwstraatkwartier dat wordt uitgevoerd door genoemde partijen.
Wat hebben we bereikt?
1. De basis is op orde (schoon, heel, veilig):
- De wijk is schoner, veiliger en 'technisch' beter op orde;
- De woningen zijn kwalitatief verbeterd;
- Een groter vertrouwen van bewoners in de toekomst van de wijk, gemeente en andere (overheids)organisaties;
- De samenwerking tussen de partijen in de wijk is verbeterd en partners zijn betrouwbaar gebleken;
- De wijze van communiceren is duidelijker en begrijpelijk.
Bereikte resultaten in 2022:
De wijk is schoner, veiliger en beter op orde en de uitstraling van de wijk is verbeterd. Een aantal huurwoningen is kwalitatief verbeterd door renovatie of sloop en nieuwbouw door Beter Wonen.
Ook een aantal particuliere woningen is verbeterd door het ontzorgaanbod waarmee wij huiseigenaren ondersteunen om de eigen woning te verbeteren en te verduurzamen.
Samen met bewoners, ondernemers en organisaties is gebouwd aan vertrouwen in de toekomst van de wijk. Er zijn mooie stappen gezet. Er is nu meer sprake is van eigenaarschap, trots en betrokkenheid van bewoners bij elkaar en bij de wijk. Bijvoorbeeld doordat bewoners initiatieven nemen om de eigen woonomgeving te verbeteren.
De samenwerking tussen partijen in de wijk is sterk verbeterd, door korte lijnen worden vragen snel opgepakt. Door ‘Doen wat je zegt en zeggen wat je doet” en door ‘aan te sluiten bij wat er leeft in de wijk’ hebben we er samen meer van gemaakt
Kortom: Plannen zijn in samenhang voorbereid en uitgevoerd, waardoor sociale, ruimtelijke en technische aspecten niet als losse sporen elk hun eigen dynamiek volgden. Deze werkwijze resulteerde naast een fysieke en technische opbrengst ook in sociale opbrengsten. Door slimme verbindingen te leggen is het gelukt om meer te realiseren dan alleen de specifieke opgave.
2. Een duurzaam sociale en leefbare wijk:
- Bewoners zijn meer betrokken bij hun wijk en er is meer sprake van een inclusieve samenleving;
- Er is minder sprake van overerving van armoede;
- Het gebruik (en de stapeling) van voorzieningen is lager, de zelfredzaamheid van bewoners is groter;
- De 'wijkeconomie' is meer op orde.
Bereikte resultaten in 2022:
De betrokkenheid van bewoners en ondernemers bij de wijk is toegenomen. Er zijn meerdere activiteiten door bewoners en ondernemers georganiseerd en deze zijn in 2022 druk bezocht. Doordat inwoners de activiteiten organiseren ontstaat een dynamiek die met de inzet van alleen beroepskrachten niet te realiseren is. Deze actieve bewoners bereiken buurtbewoners die anders niet actief zouden zijn geworden. Op deze manier zijn meer bewoners betrokken geraakt bij de wijk en buurt.
3. Een ruimtelijk toekomstbestendige wijk:
- De uitstraling van de wijk is ruimtelijk gezien verbeterd en iconen komen beter tot hun recht;
- De entree van de wijk is verbeterd;
- De beleving en waardering van groen, water en openbare ruimte is toegenomen.
Bereikte resultaten in 2022:
De uitstraling van de wijk is ruimtelijk gezien verbeterd, bijvoorbeeld in de Witvoetenstraat en de Gravenstraat. Ter voorbereiding op de sloop en nieuwbouw is in een vroeg stadium een kansensessie georganiseerd om wensen en kansen van Beter Wonen, het Waterschap, Cogas/Coteq en gemeente in kaart te brengen. Hierdoor konden we de nieuwbouwplannen van Beter Wonen koppelen aan de plannen voor de herinrichting van de openbare ruimte. Die nauwe samenwerking heeft bijgedragen aan een betere uitstraling van de straat. Bovendien hebben we in de Witvoetenstraat extra klimaat-adaptieve maatregelen toegepast waardoor de waterberging beter is.
De molen en de Acaciaschool zijn de iconen in het Nieuwstraatkwartier en beide komen nu beter tot hun recht. Het bestuur van de molen hebben wij ondersteund bij de fondsenwerving waardoor het afgelopen jaar de nieuwe molenschuur naast de molen gerealiseerd kon worden. Met Beter Wonen hebben we meegedacht over de nieuwe invulling, de verbouwing en de nieuwbouw van de Acaciaschool. De sloop van een deel van het pand vond het afgelopen jaar plaats en de verbouwing en nieuwbouw is nu gaande.
4. Een klimaat adaptieve en aardgasvrije wijk:
- De energietransitie is meer in gang gezet;
- Woningen hebben gemiddeld energielabel B;
- De bewustwording van duurzaamheid en klimaatverandering is verbeterd.
Bereikte resultaten in 2022:
In 2022 is verder gebouwd aan een levendig en vitaal Nieuwstraatkwartier. De effecten van de activiteiten in de wijk staan niet los van elkaar. Neem als voorbeeld de activiteiten voor de energietransitie, die op elkaar ingrijpen en elkaar versterken. De activiteiten voor de energietransitie dragen bijvoorbeeld bij aan een beter klimaat omdat meer geveltuintjes, meer groen en minder hittestress opleveren. Verder dragen kwalitatief betere woningen bij aan de basis op orde, een betere uitstraling en leefbaarheid van de buurt. Sociaal gezien dragen betere woningen bij aan meer wooncomfort, lagere energielasten en een gezondere leefomgeving. Tot slot is het aanjagen van de energietransitie een goed instrument gebleken in de wijkaanpak omdat het de cohesie en leefbaarheid in de buurt bevordert.
Bij alle activiteiten in de wijk en in elke wijkkrant is aandacht besteed aan klimaat adaptatie en verduurzaming. Net als vorige jaren zijn we door aan te bellen met inwoners in gesprek gegaan over verbetering en verduurzaming van de eigen woning. Huiseigenaren in de wijk willen wel verduurzamen, echter door verschillende barrières lukt dit niet op eigen kracht.
In het Nieuwstraatkwartier hebben we het ontzorgaanbod – met de inzet van de bouwadviseur en de gunstige lening in 2022 verder ontwikkeld.
De ervaringen met dit ontzorgaanbod zijn meegenomen in het beleid voor Inclusieve energietransitie.
De ervaringen met het ontzorgaanbod zijn ook verwerkt in de Twentse Ontzorg Financiering (TOF). Dit is het plan dat we, samen met Enschede en Hengelo, de ministers Jetten en de Jonge hebben aangeboden bij hun bezoek aan de Hagedoorn.
In 2022 is, met een subsidie van het Waterschap, meer groen in de wijk gerealiseerd door de aanleg van geveltuintjes. Daarnaast hebben we met een subsidie van het Waterschap het project watertonnen gerealiseerd. Aan beide activiteiten hebben 50 huishoudens deelgenomen.
5. Vergroten vertrouwen in de toekomst van de wijk, gemeente en andere (overheids)organisaties:
- De samenwerking met en tussen partijen in de wijk is beter
- Communicatie is duidelijker.
Bereikte resultaten in 2022:
Bij aanvang had programma Nieuwstraatkwartier vooral een aanjaagfunctie om inwoners en organisaties actief bij de wijk te betrekken. Die beweging is nu gerealiseerd. Bewoners, ondernemers en organisaties komen nu zelf in een voorstadium met nieuwe plannen. De samenwerking tussen partijen is flink verbeterd door het vroegtijdig delen van én samen optrekken in nieuwe ontwikkelingen. Door opgavegericht en met de focus op het te behalen doel te werken, is de ervaring dat we met deze werkwijze samen meer bereiken dan ieder afzonderlijk. Door het belang van de wijk centraal te centraal te stellen, lukt het om over de belangen van de eigen organisatie heen te kijken. Deze werkwijze wordt verder doorontwikkeld binnen wijksturing.
Fysieke projecten in het Nieuwstraatkwartier hebben als vliegwiel gefungeerd om de betrokkenheid van bewoners en ondernemers te stimuleren. We stellen bewoners en ondernemers in een vroeg stadium op de hoogte bij nieuwe plannen. Door tijdig in gesprek te gaan en door mensen actief te benaderen hebben we meer commitment bereikt.
Nieuwstraatkwartier in de afgelopen 5 jaar
Via onderstaande QR-code krijgt u toegang tot een infographic over de ontwikkelingen in het Nieuwstraatkwartier in de afgelopen 5 jaar: